Uudised

Helsingi suurem huvi tunneli plaani vastu

Helsingi linnavolikogu juhtpoliitikud tahavad Soome ja Eesti pealinna ühendava tunneli uuringutele auru lisada, et vältida Soome majanduslikuks ääremaaks muutumist. Volikogu suuremate fraktsioonide poliitikud kardavad, et kui järgmisi uuringuid kiiresti ette ei võeta tekib oht, et kogu plaan jääb vinduma, vahendas Soome rahvusringhääling Yle.

«Just kehvas majanduse olukorras annavad seda tüüpi investeeringud meile parema kasvuväljavaate. Tunnel tooks meid Euroopale lähemale, parandaks transpordiühendusi ja oleks majandusele kasuks,» ütles roheliste fraktsiooni juht Emma Kari. Hoogsamat tegutsemist nõuavad ka teised fraktsioonid linnavalitsuses.

Seni on plaani tagant tõuganud vaid Helsingi linn, nüüd oleks aeg, et ka Soome riik tõsisemalt kampa lööks, ütles Emma Kari. Sotsiaaldemokraatide fraktsiooni juhi Osku Pajamäki märkis, et Helsingi-Tallinna tunnel on majanduslikult tasuvam plaan kui Helsingisse parajasti planeeritav kaht linnajagu ühendav tunnel. «Lihtinimese seisukohalt tundub Helsingi-Tallinna tunneli arvatav maksumus sellega võrreldes madal,» ütles ta.

Finantsakadeemia viis koos SWECO Grupiga 09/2014-02/2015 läbi Tallinn-Helsingi püsiühenduse eeltasuvuse analüüsi. Tunneli maksumus on eeluuringu kohaselt 9-13 miljardit eurot.